Hiša GB

Prenova hiše za oddih v stalno bivališče.

Hiša, umaknjena v naravo pohorskih gozdov na Koroškem, je bila zgrajena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvotni objekt je imel kompaktno tlorisno zasnovo, prostore z majhnimi okenskimi odprtinami in dotrajano opremo. Investitor si je želel hišo posodobiti, jo povezati z okolico in približati sodobnemu načinu bivanja.

Lokacija:
Kvadratura:
Leto:
Status:
Naročnik:
Avtorji projekta:
Kope, Slovenija
75 m²
2020
Izvedeno
Privat
Škarabot Matic
Žmavc Aleš

Kompozicija nove sprednje fasade je zadržana in preprosta. Okenske odprtine smo povečali in na novo umestili, pred hišo pa postavili novo teraso iz brušenega betona z agregatom lokalnega prodca. Novi okni sta kompozicijsko poravnani, panoramska zasteklitev pa je poudarjena s fasadnim okvirjem. Fasadno pohištvo je iz macesna, ki je v notranjosti viden, zunaj pa obdan s pločevino v temno rjavem tonu.

Materialno je zasnova interierja preprosta. Izčiščene poteze v naravnem odtenku hrastovega lesa vnašajo občutek topline, kar smo dodatno poudarili z globokimi lesenimi špaletami. Poudarki so izvedeni v črni barvi in barvni keramiki. Tlak predprostora in kopalnice je iz litega brušenega teraca. Vstopna veža je zasnovana kot prehodni prostor, ki s steklenimi vrati prepušča svetlobo in omogoča pogled preko kuhinje v naravo. Stopnišče je kot leseni volumen potisnjeno ob rob prostora in vodi v nadstropje. Novo okno v kuhinji s potopljeno zasteklitvijo omogoča podaljšek pulta preko parapeta in ustvarja povezavo med notranjostjo in zunanjostjo objekta. Kuhinja je zasnovana kot poteza dveh pultov in visokega belega vgradnega elementa s poudarjenimi črnimi ročaji.

Središče bivalnega prostora predstavlja kotni kamin, obdan s keramiko, ki je viden iz kuhinje, jedilnice in dnevnega prostora. Jedilni prostor je umeščen ob rob zasteklitve. Steklena stena s potopljenimi okenskimi profili ustvarja povezavo med zunanjim in notranjim prostorom. Spalnica v nadstropju ima novo okno s poudarjeno leseno špaleto, ki omogoča sedenje, branje in počitek v oknu s pogledom na kapelo. Vgradne omare ob steni so z ritmom veritikal skrite v stensko oblogo.

Pri prenovi hiše smo stremeli k povezavi notranjega bivalnega prostora z zeleno okolico, ki obdaja hišo. Majhna kvadratura s premišljeno zasnovo omogoči razkošno in udobno življenje v hiši, ki ima ravno prav vsega, kar potrebujemo.

“Dva mlada arhitekta, zagnana, polna idej in pozitivne energije, sta nam omogočila uresničitev dolgoletnih želja. Pomagala sta nam prenoviti dom v funkcionalno, toplo okolje, ki nam omogoča vrhunsko bivanje!”
Zlatko in Jana, Hiša GB

Z veseljem sodelujemo pri vašem projektu

Dogovorimo se za sestanek, na katerem se spoznamo, predstavimo naš proces dela, pogovorimo o vaših željah in ustreznih rešitvah.