Hiša KP

Enodružinska hiša na Krasu za mlad par.

“Kar je človek zgradil na Krasu, je storil s preudarnostjo in varčnostjo. Kar je bilo zgrajenega, je bilo namensko, uporabno, potrebno za preživetje. Avtohtono arhitekturo Krasa je nekdaj označeval predvsem racionalen in funkcionalen odnos do vsega, kar je človek ustvaril v prostoru za potrebe bivanja. “ (Center za arhitekturo Krasa)

Lokacija:
Kvadratura:
Leto:
Status:
Naročnik:
Avtorji projekta:
Sežana, Slovenija
120 m²
2020
V izdelav
Privat
Škarabot Matic
Žmavc Aleš
Rovan Denis

Hiša KP stoji na južnem robu kraške vasi. Glavno značilnost lokacije predstavljajo rahel padec terena, kakovost pogledov in stik jugozahodnega dela parcele z intenzivno zazelenitvijo. Pritlična enodružinska hiša je pozicionirana vzporedno z lokalno cesto in plastnicami terena. Objekt ohranja linijo zazidave sosednjih hiš in prevladujočo tipologijo okoliških enodružinskih hiš. Objekt se prilagaja terenu in s svojo postavitvijo ustvarja dve betonski terasi, ki sta podaljšek dnevnega prostora.

Pojavnost stavbne mase se navezuje na tradicionalno zasnovo kraških hiš s podolgovatim tlorisom in simetrično dvokapno streho. Volumen je členjen na dva segmenta – shrambo in bivalni del, ki ju ločuje vmesni nadstrešek. Hiša ima dva vhoda. Servisni vhod poteka iz nadstreška, vhod za obiskovalce pa iz glavne fasade objekta. Spalni prostori so usmerjeni proti zahodnemu vrtu in gledajo stran od glavne ceste. Tlorisna organizacija se zaključi v dnevnem prostoru z odprtim ostrešjem. Fasada tega prostora se odpira na obe terasi, omogoča naravno prezračevanje in daje občutek neprekinjenega stika z zunanjostjo. Glavni oblikovni element dnevnega prostora je reinterpretacija kraškega okna (jerte), ki se materializira v nosilnem betonskem okvirju. Slednji deli panoramsko odprtino na tri dele in postane del notranje kot tudi zunanje pojavnosti hiše.

“Vsak začetek je težak, še posebej, ko govorimo o gradnji hiše. No, najini začetki pa so ravno zaradi Aleša in Matica bili tisti, ki si jih bova zapomnila še dolgo po končani gradnji. Na prvi sestanek sva prišla samo z mislijo o najinem projektu, odšla pa z načrti in realno sliko najine sanjske hiše. Za imenom Od-do arhitektura se nahaja natančnost, profesionalnost, mladost, igrivost, svežina, pronicljivost in zagotovo čut za človeka oziroma stranko, zaradi katerega je vsako srečanje z njima res nekaj, česar se vedno veseliva. Pravijo, da na mladih svet stoji in čeprav gre za mlado navezo, so njuna dela in projekti odraz neverjetne talentiranosti in zagnanosti. V veselje in čast nama je, da bova sanje o najinem skupnem domu uresničila prav pod vajinim budnim očesom in idejami.”
Rok in Nikita, Hiša KP

Z veseljem sodelujemo pri vašem projektu

Dogovorimo se za sestanek, na katerem se spoznamo, predstavimo naš proces dela, pogovorimo o vaših željah in ustreznih rešitvah.