Knjižnica Bežigrad

Prenova preddverja Knjižnice Bežigrad.

Preddverje Knjižnice Bežigrad se nahaja v pritličju objekta in služi kot prehodni prostor ter vstopna točka knjižnice. V obstoječem prostoru se je nahajal predimenzioniran pult za izposojo, antikvarna, informacijska tabla in dodatna delovna mesta. Pult je zaradi svoje velikosti zavzemal večino prostora preddverja in onemogočal kakovostno umeščanje drugih knjižničnih programov. Nepovezan tlak je prostor delilna različne segmente. Antikvarna se je nahajala pred transparentno fasado in preprečevala vizualno povezavo predprostora in avle ter onemogočala dodaten vir svetlobe.

Lokacija:
Kvadratura:
Leto:
Status:
Naročnik:
Avtorji projekta:
Ljubljana, Slovenija
90 m²
2020
Izvedeno
Mestna knjižnica Ljubljana
Škarabot Matic
Žmavc Aleš

Izhodišče projekta je bilo zmanjšanje števila obstoječih delovnih mest in umestitev dveh knjigomatov za izposojo. Nova zasnova v prostor umešča tri prostorske elemente. Prostostoječo oblazinjeno klop s tabureji, namenjeno čakanju in prebiranju gradiva antikvarne, nov knjižnični pult, ki s svojo zasnovo jasno deli prostor, namenjen izposoji in vračilu gradiva, ter volumen s policami rezerviranega gradiva, ki objame obstoječi konstrukcijski steber. Knjižnični pult je zasnovan modularno in omogoča dodajanje knjigomatov v prihodnosti. Delitev med posameznimi moduli zakriva ritem vertikal na ličnicah sivega pohištva. Barvna materialna shema temelji na uporabi enovitega PVC tlaka, ki poenoti in posvetli prostor s komplementarno kombinacijo svetlo sivega pohištva in naravnega lesa. Poudarki v prostoru so doseženi z uporabo barvnih tkanin, oblazinjenja in uporabo rebrastega kaljenega stekla, ki služi kot zastor delovnih mest.

Z veseljem sodelujemo pri vašem projektu

Dogovorimo se za sestanek, na katerem se spoznamo, predstavimo naš proces dela, pogovorimo o vaših željah in ustreznih rešitvah.