Knjižnica Otona Župančiča

Reorganizacija prostora za izposojo in vračila gradiva v Knjižnici Otona Župančiča.

Obstoječa zasnova Knjižnice Otona Župančiča temelji na tlorisu odprtega tipa, v katerega so umeščeni posamezni funkcionalni sklopi knjižnice. Eden najpomembnejših delov le-te je avla. V njej dobimo prvi vtis o prostoru, se srečujemo z drugimi uporabniki, pridobivamo informacije, si izposojamo in vračamo gradivo.

Lokacija:
Kvadratura:
Leto:
Status:
Naročnik:
Avtorji projekta:
Ljubljana, Slovenija
160 m²
2020
Izvedeno
Mestna knjižnica Ljubljana
Škarabot Matic
Žmavc Aleš

V prostoru se nahaja polkrožni element knjižnih polic in delovnih mest, ki v avlo vnaša specifično geometrijo. Obstoječi delovni pult je sledil geometriji polkrožnega elementa, ob njegovih straneh pa so se nahajali ozki prehodi v spodnjo in zgornjo etažo. Izhodišče projekta je bilo zmanjšanje števila delovnih mest in umestitev treh knjigomatov za samoizposojo gradiva.

Novo zasnovo smo oblikovali z željo po jasnosti, berljivosti in intuitivnem gibanju ter razvrščanju uporabnikov. Cilj zasnove je bila umestitev elementa, ki bo oblikovno posodobil prostor, se navezal na obstoječo geometrijo, barvno shemo in materialnost knjižnice. Nov element pulta je zasnovan kot prilagodljiva modularna enota z vmesnimi poudarjenimi delitvami iz hrastovega lesa, ki se nadaljujejo v zastore delovnih mest. Modularnost omogoča dodajanje in odvzemanje elementov pulta, ki zagotavlja funkcionalno razporeditev trem stalnim in enemu spremljevalnemu delovnemu mestu.

“Z birojem Od-do arhitektura smo v Knjižnici Otona Župančiča dobro sodelovali. Na videz manjši poseg in enostavna naloga je bila v resnici zelo zahtevna. Zahtevala je vpeljavo nove dinamike dela in to smo želeli izraziti tudi s prostorom. Naš cilj je bila jasna prostorska »komunikacija« z uporabniki, kje lahko opravijo določeno storitev. Na naše zahteve sta se odzvala fleksibilno in predlagala dobre rešitve ter v prostor dodala nekaj urbanega in sodobnega pridiha, za katerega smo tudi v knjižnici morali zbrati pogum.”
Barbara, Knjižnica Otona Župančiča

Z veseljem sodelujemo pri vašem projektu

Dogovorimo se za sestanek, na katerem se spoznamo, predstavimo naš proces dela, pogovorimo o vaših željah in ustreznih rešitvah.