Študentska stanovanja J13

Adaptacija mansarde v pet študentskih stanovanj.

Stanovanja J13 se nahajajo v 130 let starem objektu v središču Ljubljane. Investitor je želel pretvoriti neizkoriščeno podstrešje kvadrature 190 m2 v pet manjših študentskih bivalnih enot za dolgoročni najem.

Lokacija:
Kvadratura:
Leto:
Status:
Naročnik:
Avtorji projekta:
Ljubljana, Slovenija
190 m²
2020
Izvedeno
Privat
Škarabot Matic
Žmavc Aleš

Dostop do podstrehe je omogočen preko stopnišča, ki je zasnovan kot skupni prostor s pralnico in shranjevalnimi površinami stanovalcev. Podstreha pa je deljena na dva segmenta, kjer se nahajata različni tipologiji stanovanj. Na jug so umeščeni trije kompaktni dupleksi, na sever pa dve frčadni stanovanji. Med seboj jih povezujejo enovit tlak in vidna konstrukcija starega ostrešja v naravnem lesu ter detajli črnih jeklenih ojačitev.

Frčadni stanovanji sta zasnovani kot garsonjeri. V njima se nahaja večfunkcijska ploščad. Deluje kot garderobna omara ob vstopu v prostor, ki funkcionalno loči vhod in spalnico. Oblikovana je kot podest z dvižnimi frontami s shranjevalnimi površinami in integriranimi predali pod posteljo. Element prekriva barvita zavesa, ki zagotavlja zasebnost in omogoča delitev stanovanja na dva prostora.

Pritličje dupleksov je deljeno na kopalnico in dnevno sobo s kuhinjo. Oba prostora sta naravno osvetljena s strešnimi okni, posebnost pa predstavljajo vgradne omare z linijskimi svetili, ki so umeščene pod okna v najnižji del mansarde. Povezavo z zgornjo etažo predstavlja kompaktno “zig-zag” leseno stopnišče, ki v prostor vnaša unikaten oblikovni element in učinkovito povezuje obe etaži. Zgornja etaža dupleksa maksimalno izkorišča višino ostrešja. V njej se nahaja prostorna, intimna spalnica s posebnim značajem.

“Matica in Aleša sem spoznal na priporočilo sinove kolegice. Moram priznati, da sem šel v projekt zadržano, saj sta za svoj poklic zelo mlada. V preteklosti sem namreč sodeloval z bistveno starejšimi arhitekti. Skozi projekt pa sta me Aleš in Matic zelo pozitivno presenetila s svojo delovno etiko. Delo opravljata profesionalno, komunikacija z izvajalci je bila izvrstna. Tudi starejši kolegi bi se lahko česa naučili od njiju. Z Od-do arhitekturo že sodelujemo pri novih projektih.”
Dušan, Študentska stanovanja J13

Z veseljem sodelujemo pri vašem projektu

Dogovorimo se za sestanek, na katerem se spoznamo, predstavimo naš proces dela, pogovorimo o vaših željah in ustreznih rešitvah.